Jan Valo Rođen 29. novembra.1964. godine u Kisaču, gde je završio osnovnu školu na svom maternjem, slovačkom jeziku. Po završetku osnovne škole , nastavio školovanje u Novom Sadu, gde je završio Srednju elektrotehničku školu ’’Mihajlo Pupin’’. Školovao se i na Višoj elektrotehničkoj školi u Subotici, Prvo zaposlenje našao je u „Elektrovojvodini“ u Novom Sadu, u danas izdvojenom delu preduzeća „Energotehnika Južna Bačka“. Oženjen je, ima kćerku Draganu.
Valovo interesovanje za fotografiju, rezultat je neverovatnog spleta okolnosti, i izraz je njegove neuništive volje za životom i traganja za lepotom. Valo je, naime, radeći kao elektromonter, 1994. teško nastradao od udara struje napona 35.000 volti i pad sa 30 metara visokog dalekovoda i jedan je od retkih ljudi koji je ovakvu nesreću preživeo. Posle velike borbe za život, preživljene kliničke smrti i desetodnevne kome, ’’vratio se’’ svojoj porodici, a posle dvogodišnjeg oporavka i poslu u svoju matičnu firmu, gde od tada radi na poslovima projektovanja. Svoje mesto našao je i u marketingu, pre svega zahvaljujući fotoaparatu, koji mu je pomogao da prebrodi najteže dane oporavka.
Sam Valo kaže kako njegova ljubav prema fotografiji datira još iz osnovne škole, gde se kao član foto-sekcije prvi put sreo sa foto-aparatom, filmom i mračnom komorom… Intezivnije se ponovo posvećujem fotografiji kako bi zabeležio uspehe svoje kćerke Dragane u plivačkom sportu… Već tada je, kako kaže, shvatao da fotografija može biti i nešto više.
Učesnik je mnogogobrojnih izložbi i foto-konkursa pod pokroviteljstvima Foto saveza Srbije i Međunarodne federacije za umetničku fotografiju.
Link: https://www.instagram.com/janvalo64/